Julia Kamppi on tuotantotalouden diplomi-insinööri Tampereelta. Kerran vuodessa Julia vaihtaa alaa ja on yhden viikonlopun ajan keittäjä. Jo neljän vuoden ajan marraskuun puolivälissä Julia on matkustanut Tampereelta Turkuun ja huolehtinut tuhansien ihmisten ravitsemuksesta yhdessä muiden festarikeittiön talkoolaisten kanssa.
Ensimmäistä kertaa Julia osallistui Maata Näkyvissä -festareille ripari-ikäsenä vuonna 2008. Siitä lähtien hän on ollut lähes poikkeuksetta joka vuosi mukana festareilla. Ensimmäisinä vuosina Julia tuli paikalle festarivieraana, sitten kaveri houkutteli talkoolaiseksi. Neljä vuotta sitten Julia löysi paikkansa festarikeittiöstä. Julia kokee, että kun on nuorena päässyt nauttimaan festareista, haluaa nyt vanhempana antaa takaisin sitä, mitä on itse nuorena saanut.
Työpäivät festarikeittiöllä alkavat jo varhain ennen muun festarikansan heräämistä. Kahdeksantuntisten työpäivien aikana huolehditaan siitä, että ruokaa riittää nälkäisille festarivieraille, talkoolaisille ja artisteille.
“Meillä on käytössä 10 soppatykkiä, joita sitten operoidaan ja pidetään tulia yllä. Me huolehditaan, että homma rullaa ja jengi rokkaa”, riimittelee Julia.
Julia kiittelee festarikeittiön loistavaa porukkaa ja mahtavaa yhteishenkeä. Toinen toistaan autetaan pyytämättä, ja tiiviillä porukalla on aina hauskaa yhdessä. Kun joku alkaa laulaa tai hyräillä, laulu tarttuu ja hetken päästä kaikki laulavat mukana.
“Parasta festaritalkoissa on kuitenkin se, että saan tehdä ihan oikeita hommia ja ruokkia nämä tuhannet ihmiset. Oma työni on merkityksellistä ja saan kokea olevani oikeasti Isällä töissä”, Julia sanoo.
“Talkootyön tekeminen on myös omasta uskosta todistamista”, miettii Julia ja muistelee kohtaamista parin vuoden takaa. Tuolloin keittäjät olivat saunomassa Gatorade Centerillä vierasjoukkueiden saunassa. Samaan aikaan saunassa oli myös palkkatyössään paikalle saapunut bussikuski. Nainen oli aidosti hämmästynyt siitä, että muut saunassa olijat olivat todella tekemässä festareita ilman palkkaa.
Festarikeittiöstä ehtii kuulemaan iltapäivän studioita ja lauantai-illan pääkonserttia. Julia iloitsee hyvistä opetuksista ja kristittyjen yhteydestä.
“Festarit on tosi iso yhteisö kristittyjä – kuin viikonlopun ajaksi rakennettu yksi suuri seurakunta”, Julia tiivistää.
“Vahvistaa omaa uskoa, kun näkee muitakin uskovia, jotka myös kokevat tärkeäksi tämän tapahtuman tekemisen”, hän jatkaa. “Festaritalkoissa on myös mahdollista tutustua uusiin ihmisiin, saada ystäviä ja verkostoitua. Verkostoituminen on kristityillekin tärkeää”, Julia luettelee muitakin positiivisia kokemuksiaan.
Vuoden 2020 Maata Näkyvissä -festareille rekrytoidaan nyt talkoolaisia. Julia korostaa, että jokainen talkootehtävä on todella tärkeä, sillä ilman talkoolaisia ei olisi festareita.
“Festareita ei ikinä olisi, jos kaikki se, mitä talkoolaiset tekevät, pitäisi ostaa rahalla”, Julia painottaa. “Esimerkiksi nuorella opiskelijalla ei ole välttämättä laittaa isoja summia kolehtiin, mutta tekemällä osallistuen voi antaa paljon enemmän” hän sanoo.
Ikärajaa talkoolaisille ei ole. “Viime vuonna meillä oli esimerkiksi kaksi talkoohommien ensikertalaista, jotka olivat yli kuusikymppisiä. Talkoisiin voivat osallistua sekä nuoret että he, joiden omat lapset ovat jo lentäneet pesästä ja aikaa tuntuu taas riittävän. Jokaiselle löytyy jokin tehtävä, kun ottaa rohkeasti yhteyttä”, kannustaa Julia.
“Suurin juttu, mitä voi tehdä, on osallistua talkoisiin. Vaikka ei voisi osallistua fyysisesti, voi liittyä vaikka rukoustiimiin. Rukous on erityisen tärkeää festareiden tekemisessä”, muistuttaa Julia ja kertoo, kuinka esirukoukset näkyvät varjeluksena kaikissa festareiden arkisissakin hetkissä. “Esimerkiksi festarikeittiössä käsitellään tulta ja kiehuvaa vettä. Niissä puitteissa voisi sattua vaikka mitä, mutta mitään haavereita ei ole tapahtunut.”
Teksti: Maria Sorje
Kuva: Jussi Puuri