LAURI JOHANSSON: ”JUMALA KUTSUU KAIKKIA, JA SIIHEN KUTSUUN KANNATTAA VASTATA”

Vuoden 2019 festareille saapui puhujaksi Lauri ”Late” Johansson. Johanssonilla on rikostausta, ja hän on istunut vankilassa yhteensä 25 vuotta – omien sanojensa mukaan ”ihan aiheesta”. Johansson piti festariyleisölle lyhyen puheenvuoron Gatorade Centerin päälavalla, minkä lisäksi hän oli pääpuhujana Evankelisten opiskelijoiden järjestämässä studiossa ”Pelko on ase”.

Lapinjärvellä syntyneen Johanssonin lapsuus oli rikkinäinen ja koti turvaton. Kun hänellä sen lisäksi meni jo nuorena sukset ristiin viranomaisten kanssa, nuoren miehen tie alkoi viettää ongelmallisille poluille. Johansson alkoi käyttää alkoholia ja tehdä pikkurikoksia. 16-vuotiaana hän istui ensimmäistä tuomiotaan vankilassa. Siitä alkoi ammattirikollisen ura. Rikokset kovenivat ja alkoholin rinnalle tulivat huumeet. Viimeksi kuluneet 18 vuotta Johansson on suorittanut vankeusrangaistusta amfetamiinikaupoista ja kolmesta henkirikoksesta.

Eräänä keskiviikkoiltana marraskuussa 2007 Johanssonin elämä muuttui, kun hän kohtasi Herran. Mies vajosi polvilleen rukoilemaan. ”Ihan ku sähkövirta ois käyny hiusrajasta varpaisiin. Tunnen vieläkin sen, kyllä se oli Pyhä Henki”, Johansson kuvailee kokemustaan. Siitä hetkestä alkoi Johanssonin elämässä uusi vaihe. ”Tutkittuani Sanaa ymmärsin, että ainakin yks on mulle antanu anteeksi, ja Hän on ainoa, kenen ajatuksilla on väliä. Hän on Jumala.”

Maata Näkyvissä -festareiden vuoden 2019 teema oli ”Mitä mä pelkään?”. Uskoontulo muutti Johanssonin suhtautumista pelkoon. Alamaailmassa Johansson oli tottunut siihen, että pelolla hallitaan. Tultuaan uskoon Johansson pyysi Herralta Raamatusta peukalopaikkaa. Herra antoi Johanssonille kohdan Matt. 10:28: ”Älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin mutta eivät kykene tappamaan sielua. Pelätkää sen sijaan häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin.” Johansson ymmärsi, että ainoa pelko, mitä hänen täytyy vastedes tuntea, on Herran pelko. ”Mut valtasi synnintunto, ja pelkäsin joutuvani kadotukseen.”

Vaikka Johansson korosti, että Herran pelko on tarpeellista, hän muistutti festarikansaa myös Herran rakkaudesta: ”Ei teillä oo mitään hätää, jos te ootte uskossa Jeesukseen. Hän vapauttaa. Herran tahto on hyvä meitä kohtaan, kun me uskotaan hänen poikaansa Jeesukseen Kristukseen.”

Festarikansalle Johanssonilla oli kaksi kehotusta. Ensimmäisen hän kohdisti erityisesti nuorelle yleisölle. ”Kokeilkaa kaikkea laillista, urheilkaa, opiskelkaa, maalatkaa tauluja ja laulakaa lauluja, mutta älkää koskeko huumeisiin. Älkää leikkikö näillä asioilla. Sanonta pirusta ja pikkusormesta pitää paikkansa”, Johansson opetti painokkaasti. Jälkimmäinen kehotus on vielä tärkeämpi, ja sen Johansson osoitti heillekin, jotka ovat ensimmäisen kohdalla lipsuneet: ”Jumala kutsuu kaikkia, ja siihen kutsuun kannattaa vastata. Ei tarvii lusia 25 vuotta, että voi tehdä parannuksen. Sen voi tehdä tässä ja nyt.”

Teksti: Hanna Harju

Kuva: Jussi Puuri